Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/plugins/system/foreversessions/foreversessions.php on line 38
B-Society - Nederland - Schooltijden
Denemarken heeft me nooit bijzonder aangesproken maar o, wat trok dat land toen ik over het B-gebeuren las. Want ja: ik ben zo'n avondmens. En ja: ik lijd onder de ochtend-terreur. Elke morgen voor half negen immers moet mijn dochtertje op school afgeleverd zijn. En wil ik haar voor zessen van de naschoolse kunnen halen, dan moet mijn computer net weer uit als de beste zinnen in me opborrelen. Maar dat zal de ochtendkongsi een zorg zijn.
Anne Pek, Psychologie Magazine februari 2009

Recente Artikelen


Notice: Array to string conversion in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_content/models/articles.php on line 131

Notice: Array to string conversion in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_content/models/articles.php on line 131

Login en Discussieer mee

Of gebruik je eigen account van één van onderstaande netwerken.

Hoe laat is het nu echt?

Greenwich Mean Time:
Utrechtse Middelbare Tijd:
Midden-Europese Tijd:
Midden-Europese Zomertijd:
De Utrechtse Middelbare Tijd (UMT) of Zonnetijd, zoals die in de negentiende eeuw werd bepaald, hoort bij de Meridiaan van Utrecht: 5° 07' 46.67" Oosterlengte. Deze zou dus 5° 07' 46.67" x 4 minuten = 5,1296° x 4 minuten = 20m31,67s moeten voorlopen op de GMT. In de winter is het verschil tussen UMT en MET zo'n 40 minuten, in de zomer 1 uur en 40 minuten.
Bronnen:
Utrechtse Middelbare Tijd
Midden Europese Tijd (MET - MEZT)
Greenwich Mean Time (GMT)
Zonnetijd

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

Schooltijden

slapende tiener

Tieners zijn slachtoffer van hun biologische klok en ook basisschoolkinderen kunnen avondtypes zijn.

Hieronder wat we tot dusver hebben gevonden aan onderzoek en experimenten met andere schooltijden. Naast Denemarken is er b.v. ook een middelbare school in Engeland die later begint en in Nederland is steeds meer aandacht voor het 'Bioritme schoolmodel'.

 

Voortgezet onderwijs

student

Tieners of adolescenten (12-20 jaar oud) blijken vrijwel allemaal extreme avondmensen te zijn als gevolg van ontwikkelingen in hun hersenen en biologische klok.

Hoe ouder, hoe extremer, met als piek de leeftijd van 20 jaar. Daarna ontwikkelen zij zich naar hun eigen dagritme.

Wetenschappers die hier onderzoek naar doen adviseren om schooltijden later te laten beginnen, zodat scholieren voldoende slaap krijgen en tevens de kans krijgen om op voor hen optimale leermomenten de leerstof tot zich te kunnen nemen.

 


Lees ook eens het opiniestuk van Prof. dr. Martha Merrow: 'Tieners zijn slachtoffer van hun biologische klok'
en de weinig verassende resultaten van een Amerikaans onderzoek naar latere schooltijden.

Denk je nu ook: "duh!" - Verklaar je nader op het B-Forum!

 

B-school in Groot-Brittannië

monkseaton logo

Een middelbare school in North Tyneside, Groot-Brittannië, waar de lessen om 10 uur beginnen, geeft aan dat er sindsdien een sterke vermindering in de afwezigheid van leerlingen is. De school heeft deze nieuwe lestijden ingevoerd omdat het medisch bewezen is dat tieners beter later op de dag kunnen leren. Deze vooruitstrevende school staat bekend vanwege haar experimenten met lesstof en examentraining.

 

Monkseaton - highschool

Wetenschappers van de Oxford University houden middels geheugentests in de gaten hoe dit experiment vordert. De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. De school behaalde in het jaar waarin het ingevoerd werd, 2008, ook de beste examenresultaten ooit.

 

 

Basisscholen

potloden

Kinderen onder de 12 lijken overwegend ochtendmensen te zijn (menig ouder kan daar een boekje over open doen), hoewel ook daar uitzonderingen bestaan. Er is nog weinig gericht onderzoek gedaan in dit verband.  Wel is bekend geworden dat hun leervermogen niet op de juiste momenten in hun dagritme wordt aangesproken.

Lees meer op de site van Andere Tijden in onderwijs en opvang.

 

En er bestaat al minstens één B-School in Nederland! Lees verder onder De School.